Gazele alimentare au numeroase aplicaţii în industria alimentară. Industria băuturilor – carbonatarea sucurilor sau a altor băuturi cu dioxid de carbon; eliminarea oxigenului din sucurile de fructe, vin sau bere cu ajutorul azotului; înlocuirea dioxidului de carbon cu Biogon (amestec dioxid de carbon cu azot) la dozatoarele de bere. Tot în industria băuturilor se practică inertizarea şi presurizarea dozelor de aluminiu cu azot lichid).
Principalele gaze utilizate pentru ambalarea în atmosferă modificată (MAP) sunt dioxidul de carbon, azotul şi oxigenul. Aceste gaze sunt utilizate fie individual, fie în amestec.
Azotul şi oxigenul sunt extrase din aerul atmosferic.
Dioxidul de carbon este extras din surse naturale sau recuperat, ca produs secundar, din procese de fermentaţie (vin, bere) sau din producția de amoniac. Dioxidul de carbon are multe aplicaţii binecunoscute în industria alimentelor şi băuturilor – de la carbonatarea băuturilor şi conservarea vinului la modificarea atmosferelor pentru alimente ambalate. Gheaţa uscată CO2 – solid – este în creștere de popularitate ca refrigerent criogenic în sistemele mecanice de refrigerare datorită avantajelor pentru mediu. Gheaţa uscată este de asemenea un agent de curăţare extrem de eficace şi de ecologic. În agricultură CO2 poate fi utilizat pentru îmbunătăţirea creșterii în sere şi ca agent de hrănire pentru alge care produc biopetrol (petrol verde).